Adio unui spectacol care a îmbrățișat dezordinea vieții: NPR

Max (Mikey Madison), Sam (Pamela Adlon), Frankie (Hannah Riley) și Duke (Olivia Edwards) în sezonul 5 din lucruri mai bune.

Suzanne Tenner/FX


ascunde legenda

comuta subtitrare

Suzanne Tenner/FX


Max (Mikey Madison), Sam (Pamela Adlon), Frankie (Hannah Riley) și Duke (Olivia Edwards) în sezonul 5 din lucruri mai bune.

Suzanne Tenner/FX

Acest articol conține spoilere pentru sezonul 5 al Lucruri mai bune.

Îmi este extrem de greu să ajung la un episod FX preferat lucruri mai buneco-creator și vedetă a comediei-drame semi-autobiografice a Pamelei Adlon despre Sam Fox, o mamă singură și actriță care lucrează în Los Angeles. Timp de cinci sezoane nu a eșuat niciodată să mă facă să simt ceva, oriceîn timpul unui episod: veselie, empatie, jenă, tristețe, introspecție, catharsis, speranță, cușcă de sticlă a emoției.

Era genul de spectacol pe care îl faci fără să știi exact ce vei obține – mai mult umor decât intriga – dar înțelegând la sfârșit că te vei simți puțin mai aproape de Sam și de lumea lui, de parcă ar fi parte din ei. a ta. Sam este un hub, genul de persoană care servește drept verigă centrală pentru o rețea largă și diversă de familie și prieteni, o femeie care își prețuiește și își hrănește relațiile, arătându-le și creând o casă în care toți pot confortabil. converg. Cred că cei mai mulți dintre noi tânjesc un Sam în viața noastră, dacă nu avem deja unul.

Ultimul episod din lucruri mai bune difuzat luni și o să-mi fie atât de dor de acest serial.

Dar unul dintre lucrurile minunate despre lucruri mai bune este că a fost întotdeauna foarte interesat să arate cum merge viața în cicluri și să înfrunte sfârșitul lucrurilor chiar și atunci când sunt înfricoșătoare sau triste. Iar episodul la care mă uit înapoi în timp ce mă delectam cu excelentul sezon final (și plâng plecarea lui) este „Eulogy”, din sezonul 2. Prima jumătate se concentrează pe vizionarea lui Sam la lucru în două contexte diferite, ca antrenor de actorie, apoi ca un interpret într-o reclamă auto. În aceste medii, înțelegem cât de serios își tratează meșteșugul, împingându-și elevii cu o sensibilitate sinceră, dar încurajatoare și încercând diferite moduri de a-și spune replica în acest anunț, luare după luare.

Aceste vignete sunt pregătite pentru carnea episodului, care are loc într-o noapte când ea stă în fața televizorului cu cei trei copii ai săi, Max (Mikey Madison), Frankie (Hannah Riley) și Duke (Olivia Edward) și ea. familie.prieteni Rich (Diedrich Bader) și Tressa (Rebecca Metz). Schimbând canalul, observă unul dintre roadele actorilor lui Sam, dar Max și Frankie sunt complet neinteresați să se întoarcă să-l vizioneze, spre dezamăgirea celorlalți. „Ce, mă vrei înăuntru ca să putem privi treaba ta?” Max, care ține telecomanda, spune disprețuitor. Frankie se alătură celei impertinente, iar Sam se enervează.

„Nu vreau să aștept până voi muri pentru ca copiii mei să mă placă!” spuse ea, înainte de a ieși cu furtună din casă pentru a scăpa de toate.

Când Sam se întoarce puțin mai târziu, camera de zi a fost transformată într-un fel de memorial, cu lumânări peste tot și un pat de perne în centrul camerei. Au surprins-o cu „înmormântări”, iar ea și Duke s-au întins pe pat în timp ce toată lumea o laudă pe rând. (Scenariul pe care l-au inventat pentru dispariția lor: un accident de mașină, în timp ce se aflau pe drum să-l ia pe Frankie.)

Pentru un spectacol plin de momente emoționante și pline de suflet, acesta este acolo sus. Amintirile lui Max și Frankie sunt iubitoare, dar sincere și fidele personalității lor. „Întotdeauna am fost mândru de ea și nu i-am spus niciodată”, recunoaște Frankie. „Nu mi-a păsat niciodată ce a făcut pentru că era mamă… nu-mi place să fie faimoasă… ea este Ale mele mamă ! spune Max indignat. Totul este morbid, dar cald, doar un exemplu al modului în care diferitele identități și generații din cadrul familiei Fox se ciocnesc, dar totuși reușesc să se unească în propriile condiții, în cele din urmă.

Până la sfârșitul laudelor, este clar că asta e tot ce și-a dorit Sam – puțin respect pentru lucrurile pe care le face de la oamenii pe care îi iubește cel mai mult.

Rich (Diedrich Bader), Sam (Adlon) și Max (Madison) în Lucruri mai bune.

Suzanne Tenner/FX


ascunde legenda

comuta subtitrare

Suzanne Tenner/FX


Rich (Diedrich Bader), Sam (Adlon) și Max (Madison) în Lucruri mai bune.

Suzanne Tenner/FX

„Elogie” și alte episoade ale serialului reverberează intens pe măsură ce tranziția și moartea devin teme și mai pronunțate pe parcursul sezonului 5: Sam și fratele său Marion (Kevin Pollak) se ciocnesc din cauza finanțelor și a ce să facă cu mama lor în vârstă, Phil (Celia Imrie). ); Sam și Frankie vizitează Hollywood Forever Cemetery și discută despre identitatea non-binară a lui Frankie; Vulpile participă la o înmormântare Zoom pentru un membru al familiei; Duke, acum pe deplin în acea fază oribilă a vieții cunoscută sub numele de tweendom, se luptă să nu „simtă[ing] conectat la orice”.

O scenă în special se simte ca un apel înapoi direct la „Elogie”. În „Întâlnirea de familie”, Sam este bombardat de Max, care vine acasă extrem de beat după o noapte în oraș cu prietenii săi. Max se târăște pe patul lui Sam făcând divagații fără sens și își îmbrățișează mama nedumerită, frecându-și mâinile peste capul lui Sam. Deodată, Max îl apucă intens de fața lui Sam și scapă: „Mamă! Te iubesc atât de mult!”… Ascultă-mă, eu. Aș MOR dacă ai muri, mamă, M-AȘS UCI!”

Continuă câteva secunde – între Max care dă o linsă mare și lungă pe o parte a feței lui Sam, pentru că, ei bine, este foarte epuizată – până când fetița beată în sfârșit grăbește: „SĂ NU MORI!”. își sărută mama pentru ultima oară, apoi leșine repede. Sam îi scoate pantofii lui Max, o pune în pat și se întinde lângă ea, legănând-o.

Acest schimb spune multe despre evoluția relației lor, care uneori a fost dificilă și ostilă; Max dă dovadă de talent pentru a scuipa cuvinte ascuțite asupra mamei sale când este supărat, mai ales când vine vorba de tatăl său absent și dezlănțuit. Dar energia s-a schimbat acum. În acest sezon, Max a făcut un avort și nu poate să-i spună lui Sam; ea l-a rugat pe Rich, care a însoțit-o la proceduri, să-i spună în schimb și tocmai în acest episod Sam află în sfârșit adevărul. Când Max intră în casa lui Sam, ea încă nu știe că mama ei știe, dar este clar că avortul a marcat o schimbare în ea și o nouă apreciere pentru tot ceea ce face. Max poate fi beat, dar ea vorbește din starea ei cea mai pură.

Sezonul 5 este plin de mărturii de genul acesta, oamenii de pe orbita lui Sam făcându-și timp să-i spună cât de mult înseamnă pentru ei. Într-o emisiune mai mică, declarațiile ar fi vicioase și brânzoase, dar acele legături s-au făcut încă din prima zi. Iar apropierea mortalității și a finalității subminează frumos dulceața.

În ultimul episod, există un montaj care se încrucișează cu Sam, care pune un semn de vânzare în fața casei mamei sale, și Max, care urmează un curs de artă. O voce de femeie explică cum în budismul japonez, „viața este descrisă ca apă”: „ceva care intră și iese din corpul nostru, ca deplasarea dintr-un vas în altul”. Începeți să vă revărsați treptat în lume de la concepție și sunteți complet revărsat la vârsta de 7 ani. Când o persoană împlinește 60 de ani, „ai început deja procesul lent de represiune. Deci: nu există nici un moment în care începi sau încetezi să fii în viață”.

Sună ca declarația de misiune a lucruri mai bune: această idee de a te arunca în lume, de a fi pe deplin prezent, de a-i simți toate senzațiile. Acest lucru a fost palpabil încă de la primul episod și prin „Elogie” și aceste episoade finale. Oricât de mult spectacolul invocă moartea, este mereu în slujba promovării micilor bucurii de a exista și de a trăi. Pentru Sam, este absolut crucial să le spui și să le arăți oamenilor importanți din viața ta cât de mult înseamnă ei pentru tine, ori de câte ori poți. Astfel de lucruri nu pot aștepta până nu este prea târziu și dispare.

Și așa, în timp ce îmi iau rămas-bun de la această sărbătoare a vieții și toată mizeria ei mă întristează puțin, există o căptușeală de argint. Au existat cinci sezoane grozave ale acestui spectacol plin de personaje care au râs, au dansat, au blestemat, s-au luptat, și-au dat sfaturi reciproc, au oferit adevăruri dure și, mai presus de toate, s-au iubit cu înverșunare, în moduri profund identificabile. În timpul alergării sale, nu a existat nici un moment în care lucruri mai bune a început sau a încetat să mai fie în viață.

Add Comment