Bombele „The Northman” la box office. Se poate recupera filmul lui Robert Eggers?

Hollywood-ul este adesea acuzat că nu mai produce epopee originale la scară largă precum „The Northman”, povestea sângeroasă a regizorului Robert Eggers despre vikingul despre încercarea unui războinic de a răzbuna moartea tatălui său.

Cu toate acestea, Focus Features, casa de discuri indie a Universal, a jucat un pariu, nu doar sprijinind „The Northman”, ci și lansând filmul în cinematografele din toată țara. Având în vedere recenziile pozitive, filmul a încasat 12 milioane de dolari de la 3.865 de cinematografe din America de Nord în weekend, suficient pentru a ocupa locul 4 în topurile de box office interne. Nu e rău pentru un film de autor, nu?

Cu excepția faptului plictisitor că „The Northman” a fost de 10 ori mai scump de produs decât indie-ul tău obișnuit. Costul real al filmului este dezbătut; Eggers și-a exprimat cu voce tare bugetul de producție de 90 de milioane de dolari în presă, spre supărarea investitorilor săi financiari. Ei contestă calculele lui Eggers, spunând în privat că cifra finală se apropie de 70 de milioane de dolari după contabilizarea stimulentelor fiscale.

În acest moment, numiți-o spălare. Este încă o sumă uriașă de cheltuit pentru o dramă islandeză medievală cu rating R, care nu este neapărat menită să atragă publicul mainstream. Complicând finanțele, „The Northman” a fost promovat pe scară largă prin spoturi TV, precum și prin panouri publicitare lipite în zone populate precum Times Square (dintre care unele nu erau tocmai montați așa cum era de așteptat). Cu un preț uriaș și vânzări slabe de bilete, „The Northman” pare deja un învins substanțial pentru studio, precum și o poveste de avertizare despre bugetele năpăstuite.

„În ceea ce privește conținutul original, menținerea bugetului sub control este primordială”, spune Jeff Bock, analist de box office la Exhibitor Relations. „Dacă totul merge bine, poți cheltui acești bani pentru continuarea”.

Focus Features a atenuat răspunderea prin coproducția și cofinanțarea filmului cu New Regency. Dar „The Northman” trebuie să devină o senzație înfiorătoare pe piețele de peste mări, pentru a evita înecul fiecărei companii în cerneală roșie. Până acum, „The Northman” a strâns doar 11,5 milioane de dolari de pe 41 de piețe internaționale, ridicând totalul mondial la 23,5 milioane de dolari.

În America de Nord, înțelepții de box office prezic că „The Northman” își va încheia rulajul teatral cu 30-40 de milioane de dolari. Deși criticii au apărat filmul, un CinemaScore „B” de la cumpărătorii de bilete înseamnă că vorbește în gură doar până acum. (Probabil de aceea, „The Northman” a fost lansat la nivel național pentru început, mai degrabă decât ca o lansare de platformă, care este destinată să câștige treptat acțiune.)

Această realitate înseamnă că filmul are multe de făcut la nivel internațional. Experții de box office estimează că „The Northman” trebuie să genereze cel puțin 140 de milioane de dolari la nivel mondial pentru a-și acoperi bugetul de producție. Cu toate acestea, adăugarea de zeci de milioane de dolari în marketing înseamnă că un film precum „The Northman” trebuie probabil să câștige aproape 200 de milioane de dolari pentru a-și atinge rentabilitatea la lansarea în cinematografe. În acest caz, Focus are un pic de flexibilitate în finanțele sale datorită acordului Universal cu expozanții pentru a aduce filme pe platformele digitale în cel puțin 17 zile. Așteptați-vă ca compania să pună „The Northman” pe video premium la cerere și pe streamerul Peacock al companiei mamă cât mai curând posibil din punct de vedere legal – apoi rugați-vă lui Odin pentru ca filmele să devină un hit instantaneu de cult.

Din punct de vedere artistic, „The Northman” pare a fi un triumf, criticii care se bucură de flerul vizual și de viziunea îndrăzneață. Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke, Björk și Willem Dafoe joacă în film, care se bazează pe legenda lui Amleth. (Execuții Focus l-au confundat pe Amleth cu un personaj Marvel când au dat undă verde filmului cu un buget exorbitant?) Pentru AV Club, recenzentul Tomris Laffly a scris: „Abordarea captivantă și stilistica lui Eggers creează o scenă de luptă sălbatică, demnă de aplauze după alta. . , amintindu-le spectatorilor de ce este unul dintre cei mai unici artiști vizuali care lucrează astăzi. În plus, „The Northman” a demonstrat că Eggers poate lucra cu un buget uriaș, care ar putea fi crucial pentru Universal dacă regizorul ar fi interesat să supravegheze un film în franciză.

Pe plan intern, directorii studioului au fost încântați de film și de consensul său critic. Dar în peisajul teatral de astăzi, actorii tradiționali de la Hollywood nu pot turna atât de mult în filmele de teatru, dacă vor să facă bani pe deasupra artei. Focalizarea fiind un mic dinte într-un conglomerat media cotat la bursă precum NBCUniversal, este o presupunere destul de sigură că le pasă de primul, nu doar de cel din urmă. Alte studiouri au reușit să-și asume riscuri pe perspective de afaceri mai puțin sigure, cum ar fi comedia de călătorie a lui Channing Tatum „Dog” (61 de milioane de dolari pe plan intern) și continuarea gonzo a lui Paramount „Jackass Forever.” (57 de milioane de dolari pe plan intern), așa cum au reușit să mențină. bugetele. a deveni prea mare.

Cu „The Northman”, Focus Features nu accentuează detalii de prisos, precum bugetul filmului sau rezultatele financiare. Studioul a numit rezultatul weekendului un „succes la fiecare nivel”.

„Suntem încântați că un film atât de îndrăzneț și îndrăzneț va rezona cu publicul din întreaga lume”, a declarat Lisa Bunnell, președintele National Distribution pentru Focus Features. „Este o realizare artistică masivă și o victorie pentru noi în afaceri. Întotdeauna am crezut în viziunea singulară a lui Robert Eggers ca regizor revoluționar – și suntem încântați să fim în această călătorie cu el.

Add Comment