Len Dawson, QB Hall of Fame, care i-a condus pe Kansas City Chiefs la victoria Super Bowl IV, a murit la 87 de ani

Len Dawson, care a condus Kansas City Chiefs la victorie în Super Bowl IV și a fost ales în Pro Football Hall of Fame ca jucător și difuzor, a murit la vârsta de 87 de ani, potrivit familiei sale.

„Cu soția sa Linda alături, vă informăm cu mare tristețe despre moartea iubitului nostru Len Dawson”, a declarat familia într-o declarație pentru KMBC din Kansas City, unde Lawson a lucrat anterior ca radiodifuzor. “A fost un soț, tată, frate și prieten minunat. Len a fost întotdeauna recunoscător și de multe ori copleșit de nenumăratele legături pe care le-a creat în timpul carierei sale de fotbal și de radio.

„Iubea Kansas City și oriunde îl duceau călătoriile, abia aștepta să ajungă acasă”.

Dawson, care a intrat în hospice în Kansas City pe 12 august, a lucrat pentru Chiefs timp de aproape jumătate de secol: 14 ani ca fundaș și 33 ca analist de emisiuni.

Președintele șefilor Clark Hunt a spus că a fost „frânt” de moartea lui Dawson.

“Len Dawson este sinonim cu Kansas City Chiefs. Len a îmbrățișat și a ajuns să întruchipeze Kansas City și oamenii care îl numesc acasă. organizație așa cum o știm astăzi ca Len Dawson”, a spus Hunt într-un comunicat. „Toată viața l-am admirat pe Len – mai întâi ca membru al Hall of Famer în domeniu, iar mai târziu, când a făcut tranziția către o carieră de succes în radiodifuziune. el a iubit.. Franciza a pierdut o adevărată legendă. Gândurile și rugăciunile noastre sunt la Linda și familia ei.”

Dawson și-a petrecut primii cinci ani din cariera sa profesionistă de 19 sezoane ca un supliment puțin folosit pentru Pittsburgh Steelers și Cleveland Browns, dar cariera sa a început după ce a semnat în 1962 pentru a juca pentru Dallas Texans din AFL (în curând Kansas City Chiefs). ) pentru a juca sub Hank Stram, care fusese asistent la Purdue în timpul carierei sclipitoare a lui Dawson la facultate.

Omul pe care Stram l-a numit odată „cel mai precis trecător al fotbalului profesionist” a arătat imediat că merită să fie primul fundaș al unei echipe, conducând AFL în procentul de finalizare (61,0) și câștigând onorurile Jucătorul anului 1962 în timp ce i-a transportat pe texani la titlu de ligă.

După ce s-a mutat în Kansas City în anul următor, succesul echipei a continuat sub Dawson, care a fost de șapte ori All-Star/Pro Bowler și de două ori în prima echipă All-Pro.

În 1966, i-a dus pe Chiefs la un alt titlu AFL, ceea ce a însemnat pentru prima dată o călătorie la ceea ce avea să fie cunoscut sub numele de Super Bowl. Dawson a jucat bine (16 din 27, 211 de metri), dar Chiefs au fost depășiți de Green Bay Packers de Vince Lombardi într-o înfrângere cu 35-10.

Chiefs s-au întors trei sezoane mai târziu pentru a-i înfrunta pe Minnesota Vikings în Super Bowl IV. Deși Joe Namath și New York Jets i-au supărat pe Baltimore Colts anul precedent, NFL a fost considerată în continuare superioară, iar Vikingii au devenit favoriți cu două cifre.

Dar apărarea Kansas City a dominat, iar Dawson a jucat un joc de obicei puternic (12 din 17, 142 de metri), inclusiv o pasă de touchdown de 46 de metri către Otis Taylor în al treilea sfert, care a sigilat victoria cu 23-7.

Dawson a fost selectat ca fundaș al echipei a doua, în spatele lui Namath, în 1970 AFL All-Time Team.

A fost ales în Pro Football Hall of Fame ca jucător în 1987 și ca radiodifuzor în 2012, după o carieră de televiziune și radio care a început ca prezentator sportiv la Kansas City TV în 1966, când încă mai juca pentru Chiefs, des. du-te la KMBC după antrenament pentru a difuza reportajul sportiv al serii. Dawson a devenit mai târziu analist pentru jocurile NBC, precum și gazda de multă vreme a emisiunii HBO „Inside the NFL”.

După o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancer de prostată și operație de bypass cardiac cvadruplu, Dawson s-a retras din difuzare în 2017, după 33 de ani ca analist color radio al Chiefs.

Dawson a rămas o figură iubită în Kansas City, chiar dacă și-a redus aparițiile publice cu câțiva ani în urmă, când sănătatea a început să-l deterioreze. Dar a avut întotdeauna timp pentru fani, fie că era o fotografie sau o semnătură, aceasta din urmă adesea într-o fotografie iconică alb-negru de la pauză a primului Super Bowl: fundașul epuizat, uniforma albă acoperită de noroi, așezat pe un pliant. scaun cu o țigară în gură și o sticlă de Fresca la picioare.

A surprins perfect un moment și un loc. Și a surprins perfect un bărbat care a întruchipat echilibru și încredere în sine.

Dawson s-a născut pe 20 iunie 1935, al nouălea dintre cei 11 copii care au ocupat casa lui James și Annie Dawson în orașul industrial muncitoresc Alliance, Ohio. A fost un atlet în trei sporturi la Alliance High School, a stabilit recorduri de fotbal și baschet și și-a transformat succesul pe grilă într-o ofertă de bursă de la Purdue.

Acolo, Dawson a condus NCAA în eficiența de trecere ca student în doi ani în timp ce juca apărare și lovi cu piciorul și a ajutat la conducerea unei supărări memorabile de la Notre Dame în sezonul 1954. Cariera sa în colegiu, Dawson aruncase peste 3.000 de metri, în ciuda faptului că a jucat într-o eră care a favorizat. fotbal rush-and-pound și a fost ales de Steelers în prima rundă a draftului din 1957.

În cele din urmă, a găsit succesul cu Chiefs, iar când și-a închis casca după sezonul 1975, Dawson s-a retras cu 28.711 de yarzi în carieră și 239 de aterizări. Toate, cu excepția celor 204 de yarzi și două touchdown-uri, au venit cu franciza Chiefs.

Dawson a fost căsătorit cu iubita lui de liceu, Jackie, din 1954 până la moartea acesteia, în 1978, și împreună au avut doi copii. Cea de-a doua soție, Linda, a rămas alături de el când Dawson a intrat în hospice.

Associated Press a contribuit la acest raport.

.

Add Comment