O combinație de trei tratamente simple poate reduce riscul de cancer invaziv cu 61% la adulții cu vârsta de 70 de ani și peste

Credit: domeniu public CC0

Un nou studiu publicat în Frontierele îmbătrânirii a constatat că o combinație de doze mari de vitamina D, omega-3 și un program simplu de antrenament de forță la domiciliu (SHEP) a arătat o reducere cumulată cu 61% a riscului de cancer la adulții cu sănătate bună de 70 de ani sau peste. Acesta este primul studiu care testează beneficiul combinat al a trei intervenții de sănătate publică la prețuri accesibile pentru prevenirea cancerelor invazive. În urma unor studii viitoare, rezultatele ar putea avea un impact asupra viitorului prevenirii cancerului la vârstnici.

Cancerul este considerat o boală majoră legată de vârstă în Europa și Statele Unite. Este a doua cauză de deces la vârstnici, iar riscul de a contracta majoritatea cancerelor crește odată cu vârsta.

Pe lângă recomandările preventive, cum ar fi interzicerea fumatului și protecția solară, eforturile de sănătate publică axate pe prevenirea cancerului sunt limitate, potrivit dr. Heike Bischoff-Ferrari de la Spitalul Universitar din Zurich: „Eforturile preventive la adulții de vârstă mijlocie și în vârstă sunt acum limitate în mare măsură la screening. și eforturile de vaccinare.

Vitamina D, omega-3 și exerciții fizice

Studiile mecaniciste au arătat că vitamina D inhibă creșterea celulelor canceroase. De asemenea, omega-3 pot inhiba transformarea celulelor normale în celule canceroase, iar exercițiile fizice s-au dovedit că îmbunătățesc funcția imunitară și scad inflamația, ceea ce poate ajuta la prevenirea cancerului.

Cu toate acestea, a existat o lipsă de studii clinice puternice care să demonstreze eficacitatea acestor trei intervenții individuale, singure sau în combinație.

Bischoff-Ferrari și colegii și-au propus să umple aceste lacune de cunoștințe testând efectul unei doze zilnice mari de vitamina D3 (o formă de suplimente de vitamina D), omega-3 suplimentare zilnice și un program simplu de exerciții la domiciliu, singure și în combinație. , despre riscul de cancer invaziv la adulții de 70 de ani și peste.

O combinație de tratamente simple

Pentru a face acest lucru, cercetătorii au efectuat studiul DO-HEALTH: un studiu de trei ani în cinci țări europene (Elveția, Franța, Germania, Austria și Portugalia) cu 2.157 de participanți.

„În DO-HEALTH, scopul nostru a fost să testăm intervenții combinate promițătoare pentru prevenirea cancerului, profitând de beneficiile aditive potențial mici ale mai multor strategii de sănătate publică”, a explicat Bischoff-Ferrari. „De fapt, noile tratamente împotriva cancerului urmăresc să blocheze mai multe căi de dezvoltare a cancerului prin combinarea mai multor agenți. Am tradus acest concept în prevenirea cancerului”.

Participanții au fost randomizați în opt grupuri diferite pentru a testa beneficiile individuale și combinate ale intervențiilor: primul grup a primit 2.000 UI pe zi de vitamina D3 (echivalent cu > 200% din cantitatea recomandată în prezent pentru persoanele în vârstă, adică 800 UI pe zi) , 1 g pe zi de omega-3 și de trei ori pe săptămână SHEP; grupa doi vitamina D3 și omega-3; grupa trei vitamina D3 și SHEP; grupul patru omega-3 și SHEP; grupa cinci numai vitamina D3; grupați șase omega-3 singuri; grupul șapte SHEP singur; iar ultimul grup a primit un placebo.

Participanții au primit apeluri telefonice de urmărire la fiecare trei luni și au fost supuși examinărilor standardizate de sănătate și funcționalitate la centrele de studiu la momentul inițial, anul 1, anul 2 și anul 3.

Preveniți cancerul invaziv

Rezultatele arată că cele trei tratamente (vitamina D3, omega-3 și SHEP) au beneficii cumulate asupra riscului de cancer invaziv.

Fiecare dintre tratamente a avut un mic beneficiu individual, dar atunci când cele trei tratamente au fost combinate, beneficiile au devenit semnificative din punct de vedere statistic, iar cercetătorii au descoperit o reducere generală a riscului de cancer de 61%.

„Acesta este primul studiu controlat randomizat care arată că combinația zilnică de vitamina D3, suplimente de omega-3 marini și un program simplu de exerciții la domiciliu poate fi eficientă în prevenirea cancerului invaziv la adulți. în general sănătoși și activi cu vârsta peste 70 de ani”, Bischoff- a comentat Ferrari.

Rezultatele ar putea avea un impact asupra viitorului prevenirii cancerului invaziv la vârstnici. Bischoff-Ferrari a concluzionat: „Rezultatele noastre, deși se bazează pe comparații multiple și necesită replicare, se pot dovedi benefice în reducerea poverii cancerului”.

„Studiile viitoare ar trebui să verifice beneficiul tratamentelor combinate în prevenirea cancerului, extinzându-se și la urmăriri mai lungi dincolo de durata de trei ani evaluată în acest studiu”.


Eforturile direcționate nu modifică rezultatele la adulții în vârstă sănătoși


Mai multe informatii:
Heike A. Bischoff-Ferrari și colab., Vitamina D combinată, acizii grași Omega-3 și un program simplu de exerciții la domiciliu pot reduce riscul de cancer la adulții activi cu vârsta de 70 de ani și peste: un studiu clinic randomizat, Frontierele îmbătrânirii (2022). DOI: 10.3389/fragi.2022.852643

Citat: O combinație de trei tratamente simple poate reduce riscul de cancer invaziv cu 61% la adulții cu vârsta de 70 de ani și peste (2022, 25 aprilie) Preluat la 25 aprilie 2022 de la https://medicalxpress.com/news/2022-04-combination -tratamente-simple-invazive-cancer.html

Acest document este supus dreptului de autor. Cu excepția utilizării loiale în scopuri de studiu sau cercetare privată, nicio parte nu poate fi reprodusă fără permisiunea scrisă. Conținutul este oferit doar cu titlu informativ.

Add Comment